Zo verbeterde ik mijn fotografische skills tijdens de Outdoor Photography Experience

De Outdoor Photography Experience was een mooie en leerzame fotoreis. De veelzijdige omgeving van Andalusië leent zich uitstekend voor fotografie en ik heb erg genoten van de veelzijdige locaties. Daarnaast heb ik veel gelachen met de andere deelnemers en (uiteraard) veel geleerd over fotografie. Om je een beeld te geven van de ervaring en hoe het eraan toegaat, wil ik je graag meenemen naar de tweede dag van mijn Outdoor Photography Experience:

Tijdens de eerste koffie op het terras van het hotel wordt duidelijk gemaakt wat we vandaag gaan doen. Het zal een gevarieerde dag worden met een bezoek aan het stadje Frigliana, mountainbiken in de bergen en tot slot een bezoek aan de grotten van Nerja.

Frigiliana

Aangekomen in Frigiliana zie je dat dit echt zo’n typisch, idyllisch Andalusisch dorpje is met allemaal witte huisjes. Het leent zich prima voor……straatfotografie! De opdracht hier; “maak een serie”. Oké, maar van wat? Dat mag je helemaal zelf weten en vergt wel even iets van je creativiteit. Heel leuk maar ik moet er toch altijd even inkomen zeg maar. De omgeving en sfeer op je in laten werken, maar gewoon beginnen met fotograferen dan komt het vanzelf. Uiteindelijk koos ik voor “komische momenten”.

Het stadje zelf is prachtig met z’n smalle steegjes! Met mooie mensen en de authentieke Spaanse mannetjes op het plein. Gelukkig was er genoeg crew mee om tijdens onze gesprekken met locals als tolk te functioneren.

Wanneer je goed kijkt gebeurt er van alles om je heen. Één van mijn leerpunten is vooral om de tijd te nemen om “te zien”. De leukste foto die ik hier maakte vind ik toch wel het echtpaar op het bankje waar de man een krant zit te lezen en de vrouw verveeld haar been strekt en de tenen bekijkt.

Evelien, een fotografe uit onze groep, wilde heel graag een paar “oude mannetjes” op een bankje fotograferen. Dat was geen enkel probleem voor de heren. Na een hartelijk gesprekje met Sophie en Evelien zijn de foto’s gemaakt en ze vonden het prachtig!

We hebben informeel met de hartelijke Spaanse mentaliteit kennis gemaakt en de ochtend vloog voorbij.

Mijn favoriete foto van de thema opdracht!

Mountainbiken

‘S middags stonden er mountainbikes in Nerja voor ons klaar waarmee we het nabij gelegen natuurgebied in reden. Nu ben ik ook liefhebber van mountainbiken dus dit was super om te doen! Eenmaal bij het eindpunt aangekomen wachtte ons een heerlijke picknick.

Na het eten begonnen we, na een uitgebreide uitleg van Martin, met het fotograferen van een mountainbiker in afdaling. Model; wijzelf.

Nu klink dat ‘afdalen’ spannender dan het is hoor! Gelukkig hebben mijn fotografiemaatje Henk-Jan en ikzelf enige fietservaring maar dat is niet echt nodig. Wel een klein beetje lef om te slippen met de fiets op een aflopend stukje zand/kiezelweg.

Hoe kregen we nu die ene foto met dat beetje extra?

In dit geval door één of meer reportageflitsers te gebruiken voor het inflitsen van de fietser. Ook twee flitsers achter de fietser geven door het stof en de wegspringende steentjes een prachtig effect! Mede door de omgeving iets onder te belichten springt de fietser er dan goed uit. Camera-instellingen is een kwestie van uitproberen en natuurlijk vooral afhankelijk van het beeld wat je wilt maken. En verder? Timing!

Wij spraken vooraf een punt af waar we met de fiets vol in de remmen gingen om te slippen. Dan weten de fotografen in dit geval waar de actie is. Toch is het een kwestie van uitproberen en aanvoelen. Volg je de fietser met continue scherpstelling of stel je van te voren scherp op het punt van remmen? Dat kan allebei.

Ik had eerst alleen het achterwiel; de volgende iets eerder afdrukken dus.. Toen alleen het voorwiel; shit.. te vroeg. Uiteindelijk kwam het helemaal goed en vooral het uitproberen van alle varianten is erg leuk!

Spontane food fotografie

Zoals de Spaanse cultuur betaamd gingen we ’s avonds heerlijk tapas eten in een uitstekend restaurant. Tijdens het drankje vooraf werd de dag doorgenomen, wisselden we enthousiast ervaringen uit en lieten we elkaar alvast wat foto’s zien.

Op het moment dat het eten geserveerd werd ontstond het spontane idee om wat met foodfotografie te doen met de tapas als dankbaar onderwerp. Het recept werd daarbij door Martin geopperd.

We namen 1 klein led-lampje voor het belichten van de tapas vanaf de achterkant, 3 witte borden als reflectieschermpjes, 1 schaal met tapas en 1 fotocamera. Het resultaat waren een aantal mooie, spontane foto’s van heerlijk smakende tapas en heel veel creativiteit en lol.

Tot zover dit inkijkje in mijn Outdoor Photography Experience.

Met een fotografische groet!

Jan Jeuring.