Tips voor outdoorfotografie van Martin Hogeboom

Hieronder een drietal tips die Martin tijdens de Outdoor Photography Experience in de praktijk brengt:

1. Kijk eens écht goed
Kijk nog eens een keertje goed voor je op de knop drukt en denk even na. Is dit het juiste moment of moet je even wachten tot die mensen weglopen? Staat alles erop of kun je beter een stapje opzij doen zodat die lantarenpaal net buiten beeld valt? Is verticaal misschien mooier bij dit beeld? Is het beter wanneer je heel even wacht tot het zonnetje doorbreekt? Staat die persoon wel op een mooi plekje of wordt de lichtval op zijn gezicht beter als je hem net een stapje vooruit laat zetten?

Kortom, nog even één seconde kritisch kijken kan een veel beter plaatje opleveren!

2. Houd je apparatuur simpel
Natuurlijk vinden we onze apparatuur en gadgets leuk, maar zeker wanneer je op pad gaat in de natuur, is het niet zo handig om drie zware tassen mee te dragen. En zul je dus streng moeten selecteren wat je wel en niet meeneemt.

Probeer eens zoveel mogelijk met maar één lens (of misschien twee lenzen) te werken. Als je blijft twijfelen over de juiste lens en maar blijft wisselen raak je uit de ‘flow’ en mis je mooie beelden. Beperk jezelf tot één lens en pas daarmee steeds je standpunt of uitsnede aan. Je zult merken dat die beperking je een stuk creatiever maakt!

3. Beweeg!
Je kunt je als fotograaf ‘statisch’ opstellen ten opzichte van je onderwerp of je neemt een dynamische houding aan. Ikzelf vind dat laatste veel prettiger en zorg er altijd voor dat ik in beweging blijf. Het is de moeite waard om een onderwerp van verschillende kanten te bekijken, van dichtbij en ver weg. Al naar gelang je eigen stijl en het onderwerp kun je dat al fotograferend doen of er eerst omheen lopen, je standpunt kiezen en dan pas je foto maken. Zeker wanneer je werkt met een groothoeklens kan een kleine verandering in je standpunt een enorm verschil maken.

Wil je leren hoe je deze tips in de praktijk kunt brengen? En hoe leuk het is om met name ‘creatief’ te fotograferen? Tijdens de Outdoor Photography Experience deel ik bovenstaande tips uitgebreider met je en gaan we die op prachtige locaties in de praktijk brengen!

Wie weet tot daar!

Martin Hogeboom.